7 november 2020

De Egel heeft het zwaar gezien het aantal slachtoffers dat jaarlijks binnenkomt bij de grootste egelopvang in Nederland in Papendrecht. Ruim 600 egels worden hier per jaar opgevangen en verzorgd en weer uitgezet in onze stadsnatuur.

Maak je tuin egel-vriendelijk dit najaar!

Wat kun je zelf nu doen om je tuin egelvriendelijk te maken? Wij geven je een aantal tips!

  • Ruim alleen het blad op van paden en terrassen en laat het blad tussen de planten zoveel mogelijk liggen.
  • Zorg ervoor dat egels je tuin kunnen inkomen maar er ook weer uit kunnen. Dit kun je doen door doorgangetjes te maken in of onder bestaande schuttingen of andere afscheidingen.
  • Als je een vijver of waterbak in de tuin hebt, zorg dan dat een egel eruit kan klimmen als hij per ongeluk in het water valt. Dit kun je doen door een plankje schuin erin te leggen.
  • Je kunt de egel eten geven. geef dan kattenbrokjes en water. Geen melk, daar worden ze ziek van.
  • Als je in het najaar de struiken in je tuin snoeit, laat dan een paar bossen takken in een hoekje van de tuin liggen zodat egels en andere dieren hieronder kunnen wegschuilen.
  • Knip de (uitgebloeide) vaste planten in de borders pas in het vroeger voorjaar af (maart) en laat ze nu gewoon staan. De egels houden ervan om lekker te struinen door de tuin.
  • Vul in het voorjaar de kale plekken in je tuin met bloeiende vaste planten die vlinders en andere insecten aantrekken. Niet alleen goed voor de egels maar dit maakt je tuin ook onderhoudsvriendelijk omdat onkruid minder kans krijgt in je tuin om te groeien.

Wij wensen je veel succes bij het egelvriendelijk maken van je tuin!

Kijk ook eens naar de egeltuin die is aangelegd door Aardoom Hoveniers bij Egelopvang Papendrecht.

Meer over Egeltuin Dierenbescherming

Ook interessant om te lezen

Hofleverancier overleeft door visie, soberheid en robuust karakter

Lees meer

Maak je tuin nu egelvriendelijk!

Lees meer

Tuin voor Egels in Papendrecht - Dierenbescherming

Lees meer