In juni 2019 werd Aardoom Hoveniers benaderd door Carmen Silos van het Dierenbescherming Service Centrum in Den Haag met de volgende vraag: “Kunnen jullie een tuin voor egels maken?”

Dionysios Sofronas (eigenaar Aardoom Hoveniers) nam het project op zich. Hij had Carmen voor het eerst ontmoet bij de opening van de ‘Kwispelhof’ in Vlaardingen. Een natuurlijke speeltuin voor honden, waarvoor Dionysios het concept en het tuinontwerp had bedacht. Zijn eerste reactie was dan ook: ‘’Een egeltuin? Dat is weer een totaal andere, maar net zo’n leuke uitdaging!’’

Een goed doordacht tuinontwerp

Zoals bij ieder project waarmee Dionysios aan de slag gaat, begon hij met de inventarisatie van de klantwensen. Dus, waar moest de egeltuin aan voldoen? Voor het antwoord bezocht hij de egelopvang in Papendrecht en sprak hij onder andere met de beheerder (Ferry) en een aantal verzorgers. Het bezoek en de gesprekken resulteerden in een goed doordacht tuinontwerp, waarin egels op een natuurlijke manier kunnen spelen. Uiteraard met als doel om de egels in de laatste fase van hun opvang weer te laten wennen aan het buitenleven in de stadsnatuur.

Opening uitgesteld door COVID-19

Het tuinontwerp voor de egeltuin werd enthousiast ontvangen, maar toen kwam COVID-19 en moest de opening helaas worden uitgesteld tot 29 juli 2020.

De opening van de egeltuin is feestelijk gevierd. Dionysios heeft een mooie speech mogen houden over hoe hij geïnspireerd was geraakt door het speel- en leefgedrag van de egels en door de input die hij van de medewerkers van de egelopvang had ontvangen. Een prachtige samenwerking met een mooi eindresultaat!

Het belang van egels in onze natuur

Egels zijn een belangrijke schakel in het natuurlijk ecosysteem in en rond het stedelijk gebied van de Randstad. Maar egels hebben het zwaar en dreigen hier te verdwijnen, omdat ze in ‘onze tuinen’ weinig ruimte krijgen om te leven. Bovendien nemen de gevaren van verkeer en technologie, zoals robotmaaiers, toe.

Wees daarom wijs en richt je tuin egelvriendelijk in. Plaats bijvoorbeeld een egelhuisje en geef dit mooie dier de ruimte om te leven door niet de gehele tuin te betegelen.

Aardoom doneerde egelhuisjes en egelverblijven

Omdat er vanuit Aardoom Hoveniers veel waarde wordt gehecht aan het behoud van de natuur, heeft Dionysios Sofronas egelhuisjes en egelverblijven aan de egelopvang gedoneerd. De gehele egeltuin is aangelegd door het team van Aardoom Hoveniers.

Aardoom Hoveniers zet zich in voor duurzaam tuinieren

Aardoom Hoveniers is zich bewust van een snel veranderende leefomgeving en de impact van onze leefwijze op de natuur. Niet alleen egels, maar ook vlinders, bijen, vogels en andere dieren ondervinden dagelijks de nadelige gevolgen van betegelde ‘dieronvriendelijke’ tuinen, waarvoor steeds vaker wordt gekozen.

Aardoom Hoveniers zoekt daarom naar een balans tussen de klantwensen en de wensen vanuit de natuur. Op die manier kunnen ook volgende generaties van het prachtige buitenleven genieten en kan de natuur floreren!

Contact met Aardoom

Heb je een tuinvraag of wil je meer weten over de dienstverlening van Aardoom? Bel ons op 0180-428458 of vul de velden in en verstuur je bericht. We nemen z.s.m. contact met je op.
    Velden met * zijn verplicht.