Een zandbak en een aantal speeltoestellen op een betegelde ondergrond of kunstgras. Helaas is dat hoe de meeste schoolpleinen er tegenwoordig uitzien. Vreemd, want spelen in een groene omgeving is onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen.

Met een groen schoolplein speel je daarop in en lever je tegelijkertijd een bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit in Nederland. En wist je dat er subsidies zijn om het schoolplein te vergroenen? Daarover straks meer.

Voordelen van een groen schoolplein voor kinderen

Spelen op een schoolplein met veel groen zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren en daardoor beter presteren.

Jonge kinderen vinden het leuker om naar school te gaan, krijgen meer vriendjes en worden minder vaak gepest.

Een groene speelomgeving stimuleert buitenspelen, wat bijdraagt aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Bovendien zorgt spelen in het groen voor de ontwikkeling van een betere motoriek en neemt de kans op obesitas af.

Een groen schoolplein heeft een verkoelend effect, waardoor kinderen op warme zomerdagen minder last hebben van de hitte. De temperatuur in een groene omgeving kan zomaar 10 graden lager zijn dan in een omgeving met veel tegels en beton.

Groene schoolpleinen voor iedereen

Bij het ontwerpen van groene schoolpleinen houden we rekening met de verschillende leeftijdsgroepen en behoeften van kinderen. Klimmen, rennen, verstoppertje spelen, bloemen en insecten bestuderen… op een groen schoolplein kan het allemaal.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw schoolplein? Neem contact met ons op en laat je inspireren tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Neem contact op

Voordelen van een groen schoolplein voor de natuur en de omgeving

Door het schoolplein met de juiste bloemen en planten in te richten creëer je voedselbronnen en schuilplaatsen voor insecten, vogels, vlinders en egels. Daarmee help je aan het herstellen van de biodiversiteit.

Een groen schoolplein nodigt uit om te ontdekken hoe de natuur in elkaar zit. Hoe maken vogels bijvoorbeeld nestjes? En hoe werken bijen en planten samen? Kennis hierover zorgt ervoor dat kinderen meer respect voor de natuur krijgen en er zorgzaam mee omgaan.

Bij hevige regenval vangt de bodem van een groen speelplein het regenwater op, waardoor de kans op wateroverlast aanzienlijk kleiner wordt.

Aardoom in gesprek met klant

Subsidie voor groene schoolpleinen

Het ontwerp en de aanleg van een groen schoolplein kan kostbaar zijn. Daarom is het goed om te weten dat er diverse subsidiemogelijkheden zijn voor het vergroenen van schoolpleinen.

Niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit stichtingen, zoals Jantje Beton. Indien gewenst kunnen wij helpen en adviseren bij het opstellen van de plannen en de aanvraag. Meer weten over de subsidiemogelijkheden? Neem contact met ons op.

Neem contact op

Schoolpleinen en duurzaamheid

Bij alle groene schoolpleinen die we aanleggen, proberen we waar mogelijk oude materialen opnieuw te gebruiken. Zo kunnen we bijvoorbeeld tegels gebruiken om plantenborders van te maken en van een oude schutting kunnen we plantenbakken maken.

Door het hergebruik van materialen creëren we een circulair en groen schoolplein en voorkomen we verspilling van materialen die nog goed zijn.

Naast het hergebruik van materialen denken we na over het opvangen en afvoeren van regenwater, zodat de kans op wateroverlast minimaal wordt. Bovendien kan het water worden gebruikt om de planten water mee te geven, waardoor verspilling van kraanwater wordt voorkomen.

Tuinonderhoud

Van ontwerp tot aanleg en onderhoud

Ieder groen schoolplein is maatwerk. En wij hebben alles in huis om dat maatwerk te leveren. Van het maken van een 3D ontwerp tot de aanleg en het onderhoud.

Voor het tuinonderhoud heb je keuze uit verschillende abonnementen, zodat er altijd onderhoud mogelijk is zoals jij dat wilt. Ook hebben we een kennismakingsaanbod, zodat je vrijblijvend kunt ervaren of onze werkwijze voor tuinonderhoud bij je past.

Meer over zakelijk tuinonderhoud

Voldoe aan de CSRD-wetgeving

Vanaf 2024 worden organisaties en overheidsinstanties vanuit de CSRD-wetgeving verplicht om aan te tonen wat de impact van hun bedrijfsvoering is op de omgeving en het klimaat. Voor de thema’s ‘klimaat’ en ‘biodiversiteit’ kan je met behulp het NL Terreinlabel de koppeling maken met de CSRD-wetgeving en hierover rapporteren.

Meer over het NL Terreinlabel

Meer weten?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie of maak vrijblijvend een afspraak en ontdek de mogelijkheden.





    Velden met * zijn verplicht.