21 juni 2024

48% van de tuinbezitters lijdt onder de hitte

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse balkon- en tuinbezitters te maken heeft met warmteoverlast als gevolg van klimaatverandering. Dit onderzoek, uitgevoerd door Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek, ondervroeg ruim duizend Nederlanders. De resultaten laten zien dat 48% van de tuinbezitters lijdt onder de hitte, vooral in stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (51%) en in het oosten van Nederland (52%). Tegelijkertijd kampt het zuiden van Nederland voornamelijk met wateroverlast door extreme regenval (40%).

versteende tuin

Kwart tuinbezitters nog steeds volledig versteende tuin

De opwarming van de aarde en de toename van extreem weer maken de noodzaak voor groenere tuinen steeds duidelijker. Ondanks deze urgentie heeft nog steeds een kwart van de ondervraagden een volledig versteende tuin. Slechts 45% heeft het afgelopen jaar zijn tuin of balkon vergroend, terwijl dit percentage een jaar geleden nog op 49% lag. Dit is opmerkelijk omdat negen op de tien Nederlanders geloven dat een groenere tuin bijdraagt aan een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.

60% van de ondervraagden tegen een verplichte tegeltax

De roep om actie is luid, maar de meningen over hoe deze actie eruit moet zien, zijn verdeeld. Zo vindt 80% van de respondenten dat de overheid een grotere rol moet spelen in de vergroening van dorpen en steden. Tegelijkertijd is 60% van de ondervraagden tegen een verplichte tegeltax. Er wordt benadrukt dat het vergroenen van onze leefomgeving een gedeelde verantwoordelijkheid is van zowel de overheid als de samenleving.

De kracht van groen

Bij Aardoom Hoveniers geloven we sterk in de kracht van groen om de leefomgeving te verbeteren en de negatieve effecten van klimaatverandering te verminderen. Hier zijn enkele tips om uw tuin of balkon te vergroenen en leefbaarder te maken:

Tips van Aardoom Hoveniers om uw Leefomgeving te Vergroenen

Vervang Tegels door Groen: Haal tegels weg en vervang ze door gras, bloemen of planten. Dit helpt niet alleen om de temperatuur te verlagen, maar bevordert ook de waterafvoer en biodiversiteit.

Plant Schaduwgevende Bomen: Bomen bieden natuurlijke schaduw en kunnen de temperatuur in uw tuin aanzienlijk verlagen. Bovendien verbeteren ze de luchtkwaliteit.

Creëer Groene Daken en Gevels: Groene daken en gevels isoleren uw huis, verminderen de hittestress en bieden een leefgebied voor insecten en vogels.

Gebruik Regenwater: Installeer regentonnen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor het besproeien van uw tuin. Dit vermindert de druk op het rioolsysteem en bespaart drinkwater.

Kies voor Inheemse Planten: Inheemse planten zijn beter aangepast aan het lokale klimaat en vereisen minder water en onderhoud. Ze bieden bovendien voedsel en schuilplaatsen voor lokale fauna.

Maak een Groen Balkon: Ook op een balkon kunt u bijdragen aan een groenere leefomgeving. Gebruik potten en bakken om bloemen, kruiden en kleine struiken te planten.

Ga voor groen!

Bij Aardoom Hoveniers staan we klaar om u te helpen bij het vergroenen van uw tuin of balkon. Samen kunnen we bijdragen aan een leefbare toekomst en de schadelijke effecten van klimaatverandering verminderen. Laten we samenwerken aan een groene en gezonde omgeving voor iedereen.

Voor meer informatie en advies, neem gerust contact met ons op.