16 december 2015

Ook ú kunt bijdragen aan een beter klimaat; zorg voor een levende tuin!

Er wordt veel geschreven over de klimaattop en er is inmiddels een akkoord. De maatregelen die hieruit voortkomen, zullen voornamelijk gericht zijn op afspraken tussen landen en niet zozeer direct op de afspraken met burgers. Maar juist de burger kan een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Moeilijk? Nee hoor!

Een groene tuin is beter voor het klimaat

Een tuin is een plek om lekker buiten te zijn, te ontspannen met een boek, om te werken, om te relaxen of voor heerlijke borrels en etentjes. En zeg nou zelf, een tuin met groen nodigt meer uit dan een tuin die uitsluitend uit harde materialen bestaat. En daar zit direct ook de link met een beter klimaat. Want een tuin met veel groen, zorgt voor temperatuurdaling rondom het huis door de schaduwwerking. Daarnaast heeft groen een isolerende werking. Het huis warmt minder snel op in de zomer en in de winter zorgt het groen ervoor dat er minder gestookt hoeft te worden.

wateroverlast

Een groene tuin verminderd overlast

Nog een voorbeeld; wateroverlast… Een tuin die grotendeels uit terras bestaat, kan het (regen)water niet goed afvoeren. Dat betekent dat met een flinke hoosbui, al het water direct wordt geloosd op het riool, en dat kan het riool niet aan. Gevolg? Overstromingen op straatniveau die soms leiden tot water tot in het huis. Dat kan voorkomen worden als een tuin voldoende waterberging heeft (gazon, vijver, borders etc.) waar het regenwater kan infiltreren. Water vloeit geleidelijk af naar het riool en voorkomt hiermee overstromingen. Hittestress (voorbeeld 1) en wateroverlast zijn de directe gevolgen van hoe we met onze leefomgeving omgaan. Daar kunt ú verandering in brengen, en wel direct in uw omgeving, gewoon in uw eigen straat. De oplossing ligt dus dichterbij dan u denkt.

Tien tips om tot een groene en duurzame tuin te komen

 • 1. Zorg dat de tuin bijdraagt aan biodiversiteit; water, besdragende struiken/bomen, bloeiende planten etc.
  Dit zorgt voor leven in de tuin (vlinders, bijen, insecten, vogels, egels etc.)
 • 2. Kies materialen als steen en hout bewust en bestel bij voorkeur lokaal.
  Kies voor hout uit Nederlandse bossen in plaats van tropisch hardhout dat van de andere kant van de wereld komt.
 • 3. Gebruik geen chemische bestrijding maar laat de natuur zijn gang gaan.
  Is ingrijpen echt nodig, gebruik dan een middel op natuurlijke basis.
 • 4. Zorg dat water kan infiltreren in de bodem. De verhouding verharding en groen is max 40/60 %.
 • 5. Gebruik organische meststoffen ipv kunstmest.
 • 6. Zelf gecomposteerde grond of biologische potgrond is beter dan gekochte potgrond met veen.
 • 7. Kies voor beplanting die oorspronkelijk in Nederland voorkomt of hier ingeburgerd zijn. Zij zijn gewend aan ons klimaat en onze grondsoorten. Planten van ver voelen zich hier vaak niet thuis. Ook dragen zij niet bij aan biodiversiteit. Een eik biedt bijvoorbeeld plaats aan ca. 300 organismen. Een palm maar aan 1.
 • 8. Veel groen in de tuin reduceert hittestress in de zomer en zorgt voor minder kou in de winter.
 • 9. Voorkom het ‘netheidscomplex’; de tuin mag best wat ’rommeliger’ zijn. Vogels en egels voelen zich dan snel thuis.
 • 10. Plaats alleen noodzakelijke tuinverlichting. Toch verlichting nodig, kies dan led of solar en bespaar zo op uw energiekosten.

Een groene tuin maakt het verschil!

Met bovenstaande tips maak je zelf het verschil en draag je een steentje bij aan een beter klimaat! Aardoom Hoveniers is aangesloten bij NL Greenlabel. Een beweging die zich inzet om Nederland groener en duurzamer te maken door tuinen en openbare ruimten te vergroenen. Initiatiefnemers van NL Greenlabel zijn Lodewijk Hoekstra (Eigen Huis & Tuin en Green-Kids) en Nico Wissing (tuin- en landschapsontwerper). Ik deel hun gedachtengoed en samen werken we aan een beter leefklimaat. Als NL Professional versta ik mijn vak en draag ik een groene en duurzame tuin een warm hart toe. Bij vragen of behoefte aan een expert, kunt u mij bereiken op 06-51294756 Dionysios Sofronas.