10 november 2017

Hedera / Klimop

Klimop is een uitstekende, wintergroene klimplant met goede eigenschappen. Hij groeit snel en leent zich uitstekend voor het bedekken van muren, (gaas)schuttingen en bogen. Zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek in de tuin zal hij het goed doen. Hedera hibernica wordt bijna altijd toegepast voor een snelle, dichte begroeiing op schuttingen en gaaswanden. Hedera hibernica, ook wel Ierse of grootbladige klimop genoemd, is een krachtige klimmer en heeft donkergroen blad. Ongesnoeid kan hij een hoogte van 10 m. bereiken.

Hedera hibernica:
Standplaats: zonnig / halfschaduw / schaduw
Grondsoort: goed, doorlatende grond
Hoogte: afhankelijk van het soort
Wintergroen: ja
Winterhard: ja

Klimop aanplanten:

Klimop kan in principe het hele jaar aangeplant worden. Maart tot begin oktober is de beste tijd om de planten in de grond te zetten. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Wanneer het vriest en in zeer droge perioden moet je de aanplant van klimop even uitstellen.
Houdt als plantafstand 4 à 5 planten per strekkende meter aan. Maak een plantgat en houd een plantdiepte aan van de hoogte van de pot van de nieuw aangekochte klimop. Zet de klimop vervolgens in het plantgat. Meng vervolgens flink wat compost of goede tuinaarde door de uitgegraven grond om de klimop een goede start te geven. Geef de plant ten slotte flink water.
Klimop heeft ondersteuning nodig. Wordt de klimop tegen een gaaswand geplaatst dan moeten de scheuten met de hand in de mazen gevlochten worden. Doe dit zowel in de hoogte als in de breedte. Leg de klimop nieuwe scheuten aan tijdens het groeiseizoen, dan vlecht je ze opnieuw in. Na anderhalf jaar zal het gaashek bijna helemaal begroeid zijn.

Klimop snoeien:

Om klimop in toom te houden moet hij 2 keer per jaar gesnoeid worden.Vooral in het najaar kan de klimop lange ranken hebben. De uiteinden kunnen dan de dakgoten, de paden bedekken of tot ver in de border zijn gegroeid. Ook de bossige groei aan de bovenkant kan topzwaar zijn geworden. Het snoeien van een klimop kun je het doen in de periode maart – half november. De beste tijdstippen van snoei zijn in het voorjaar (april/ mei) en in het najaar (augustus/ september) Het is beter om de klimop ook niet in de felle zon te snoeien maar liever met bewolkt of vochtig weer, dit voorkomt schade aan de bladranden.
Tijdens een vorstperiode is het beter om de klimop niet te snoeien. Met een elektrische heggenschaar is een klimop zeer snel gesnoeid. Het mooiste resultaat krijg je door de klimop handmatig te snoeien met een gewone, maar scherpe, heggensnaar of met de snoeischaar.

Bij jonge klimop hagen is het belangrijk dat u de plant snoeit (topt) zodra de klimop de hoogte van uw betongaas schutting of gaashekwerk heeft bereikt. De plant gaat meer zijscheuten ontwikkelen waardoor de haag voller wordt. U blijft het snoeien (toppen) herhalen gedurende het groeiseizoen totdat de haag mooi vol is. Ook snoeit en knipt u de jonge haag regelmatig aan de zijkanten om meer bladmassa te creëren. Wanneer de klimop haag volgroeid is, snoeit u vooral om de haag in model te houden en vitaal te houden. Op den duur zal de haag meer en meer gaan verhouten dus is het zaak om de vitaliteit in de klimop te houden en dit doet u door te knippen of snoeien. Het snoeien van de klimop is ook vaak noodzakelijk omdat deze plant schade kan aanrichten aan woningen doordat de hechtwortels zich vastzetten. Het is dus belangrijk om de klimop weg te houden van kozijnen, schilderwerk, dakranden en dakbedekking en ongewenste groei tegen muren e.d. Verder is het belangrijk om uw dakgoten te inspecteren zodat deze sterke planten geen verstopping kunnen veroorzaken.

Vorstschade klimop:

Klimop kan door de vorst bruine bladeren krijgen. Wat kun je doen om een klimop met bruine bladeren te laten herstellen? Laat hem eerst rustig uitlopen. Omstreeks april/begin mei zullen nieuwe groeiknoppen of scheuten op de takken verschijnen. Wanneer de nieuwe groeiknoppen zichtbaar zijn wordt het tijd om beschadigde takken met bruine bladeren flink terug te snoeien. Na zo’n knipbeurt zal klimop zich goed herstellen.

Klimop combineren:

Klimop/ Hedera kan heel goed gecombineerd worden met andere klimplanten b.v. Clematis, Jasminum nudiflorum (winterjasmijn), Rosa ‘Climbing Iceberg’ ( Klimroos) en met de witbloeiende Solanum jasminoides ‘Album’ ( nachtschade). Aan de voet van hedera kunnen ook laagblijvende, groene bodembedekkers geplant worden.

Combinatietip 1: Hedera + Klimroos (Climbing Iceberg)

Combinatietip 2: Hedera + Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)

Combinatietip 3: Hedera + Clematis

Combinatietip 4: Hedera + Nachtschade (Solanum jasminoides ‘Album’)