13 september 2016

Een daktuin brengt de natuur terug in de stad

Door de verstedelijking in Nederland kunnen de meeste grote steden wel wat extra groen gebruiken. Maar hoe realiseer je dit als de ruimte steeds schaarser wordt? Heel simpel: door in de stad daktuinen aan te leggen! Want ook op een daktuin in de stad kun u het gevoel hebben dat u midden in de natuur staat. De hoveniers van Aardoom Hoveniers weten er alles van!

Nederland verstedelijkt in een rap tempo. Gezien de rapporten van onder meer het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het niet aannemelijk dat deze trend gaat afnemen. Het CBS berekende dat de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) een groot gedeelte van deze groei voor hun rekening nemen. In de periode 2009 – 2014 vond 37 procent van de totale Nederlandse bevolkingsgroei plaats in deze vier grote steden.

Er komen kortom meer mensen in verstedelijkt gebied te wonen. Al deze mensen moeten een woonruimte hebben, waardoor er veel nieuwe appartementen worden gebouwd. Dit gaan soms ten koste van de ruimte voor groen. Daarom is het tijd om hier creatief mee om te gaan. Eén van die manieren is om in de stad daktuinen aan te leggen. Ruimte die nu vaak onbenut wordt gelaten, is dan bestemd voor ontspanning en plezier.

Daktuinen maken de stad groen

Want stelt u zich de mogelijkheden eens voor. Wanneer u nu vanaf een helikopter op een gemiddelde stad zou neerkijken, ziet u vooral veel grijze gebouwen afgewisseld met een aantal stadsparken. Maar zoals gezegd staat de ruimte voor de stadsparken door de bevolkingsgroei onder druk. Een mooie daktuin in de stad is dan de oplossing. Met een daktuin wordt de natuur letterlijk de stad ingehaald. De bewoners kunnen er heerlijk uitwaaien, genieten van de zon en rustig de verschillende vogels aanschouwen die de daktuin ook snel zullen vinden. Wanneer de daktuin op een hoog gebouw in de stad wordt aangelegd, krijgen de gebruikers het spectaculaire uitzicht er gratis bij!

Maar daktuinen hebben niet alleen de potentiële functie om stadsparken te vervangen, ook in het bedrijfsleven kunnen daktuinen voor een leuke groene verrassing zorgen. Werknemers kunnen met klanten heerlijk uitwaaien, de geur van de natuur opsnuiven en zich verwonderen over wat er allemaal mogelijk is op een daktuin in de stad. De perfecte omgeving voor het sluiten van een mooie deal!

Daktuinen en Aardoom Hoveniers

Omdat Aardoom Hoveniers deze ontwikkeling heeft zien aankomen, heeft het al ervaring opgedaan met het ontwerpen en aanleggen van daktuinen in de stad. Zo ligt in Rotterdam – op de Kop van Zuid – een mooie daktuin met de sfeer van een klein stadspark. Ter illustratie dat ook in daktuinen veel mogelijk is: deze daktuin is zelfs voorzien van echte bomen! Hierdoor ademt de daktuin een sfeer van ‘echte natuur’. Het aanleggen van bomen op een daktuin is mogelijk door een slimme verankering van de bomen in de beperkte laag daktuinsubstraat die voorhanden is. Het houdt niet op bij bomen, het is bijvoorbeeld ook mogelijk om vijvers in daktuinen aan te leggen. Naast het aanleggen van deze daktuin in de stad heeft Aardoom Hoveniers ook het onderhoud van de tuin op zich genomen. Door regelmatig onderhoud blijft de tuin – in elk jaargetijde – in uitstekende conditie. Dankzij deze ervaringen zijn de hoveniers inmiddels ware specialisten als het gaat om het juiste onderhoud van daktuinen uitvoeren.

Daktuinen voor particuliere tuinen

Aardoom Hoveniers maakt ook daktuinen voor particuliere tuinbezitters. Er is meer mogelijk dan je denkt! Bekijk het filmpje hiernaast van een recent daktuinproject van een particuliere tuin in de binnenstad van Rotterdam.

Nu u een indruk heeft van wat er allemaal mogelijk is, kunt u zelf gaan fantaseren over uw gedroomde daktuin in de stad! De specialisten van Aardoom Hoveniers staan klaar om u hierbij te helpen.