28 december 2023

Waarom elke Nederlandse tuin minstens één boom zou moeten hebben

In mijn dagelijkse werk als tuinontwerper kom ik vaak in gesprek met tuineigenaren die plannen maken voor de herinrichting van hun tuin. Tijdens deze gesprekken komen allerlei wensen en ideeën aan bod. Echter, één van de vragen die ik steevast stel, lijkt soms te leiden tot aarzeling: “Wil je een boom in je tuin?” Het lijkt erop dat veel tuineigenaren terughoudend zijn als het gaat om het planten van bomen. De redenen hiervoor variëren, maar ik vermoed dat negatieve ervaringen uit het verleden een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het planten van een schattig klein boompje dat na verloop van tijd veel te groot wordt voor de tuin, wat leidt tot hoge kosten om het te verwijderen. Ook kunnen buren ruzie maken over bomen langs de erfafscheiding, wat de situatie nog ingewikkelder maakt. Kortom, er zijn genoeg redenen om geen boom in je tuin te willen. Maar toch wil ik je aanmoedigen om verder te lezen en te overwegen om minstens één boom in je tuin te planten. Waarom? Dat zal ik je nu vertellen.

een boom produceert zuurstof

1. Een boom produceert zuurstof en verbetert de luchtkwaliteit

Laten we beginnen met een cruciale functie van bomen: ze produceren zuurstof. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, is het van groot belang, vooral in stedelijke gebieden zoals de Randstad. Bomen absorberen koolstofdioxide (CO2) uit de lucht en vangen fijnstof op, waardoor ze bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Dus, door een boom in je tuin te planten, draag je direct bij aan een schonere luchtkwaliteit.

een boom geeft kleur en sfeer

2. Een boom voegt kleur en sfeer toe aan je omgeving

Bomen zijn niet alleen luchtfilters; ze zijn ook visueel aantrekkelijk. Denk aan de prachtige herfstkleuren in het najaar, de schitterende bloesems van sierkersen in het vroege voorjaar, de elegante vruchten die ze dragen, en de vrolijke bedrijvigheid van bijen in de zomer. Bomen bieden niet alleen visueel genot, maar dienen ook als thuisbasis voor vogels, die er nesten bouwen en beschutting zoeken tegen slecht weer en roofdieren. Met andere woorden, een boom brengt de natuur dichterbij en voegt schoonheid en leven toe aan je tuin.

een boom heeft sierwaarde

3. Hoe kies je de juiste boom voor jouw tuin?

Nu je wellicht overtuigd bent van de voordelen van het hebben van een boom in je tuin, vraag je je wellicht af hoe je de juiste boom kiest. Hier zijn enkele overwegingen:

  • Sierwaarde: Bedenk welke visuele kenmerken je aanspreken, zoals bladvorm, bloemkleur, vruchten en herfstkleuren.
  • Bloeitijd: Let op de periode waarin de boom bloeit, zodat je het hele jaar door kunt genieten van diverse bloesems.
  • Volwassen grootte: Informeer jezelf over hoe groot de boom wordt wanneer deze volwassen is, om te voorkomen dat hij te veel ruimte in je tuin inneemt.
  • Praktische toepassingen: Denk na over het doel van de boom in je tuin, of het nu gaat om schaduw, privacy of het camoufleren van ongewenste elementen.
  • Tuinsfeer: Overweeg welke stijl je wilt bereiken in je tuin, of het nu strak en modern is of juist natuurlijk en informeel.
  • Boomvorm: Kies een boomvorm die past bij je doel, zoals zuilvormig voor hoogte zonder veel breedte, of een brede kroon voor schaduw.
  • Biodiversiteit: Overweeg de waarde van de boom voor de stadsnatuur, zoals zijn aantrekkingskracht op vlinders, bijen, vogels en andere dieren.
een boom in je tuin

Inspiratie en informatie

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, zijn er verschillende websites van boomkwekerijen die handige tools en informatie aanbieden. Hier zijn enkele nuttige bronnen:

Conclusie:

Een boom in je tuin is niet alleen een esthetische keuze, maar ook een ecologisch verantwoorde beslissing. Het draagt bij aan een gezondere leefomgeving en biedt een welkome habitat voor diverse diersoorten. Door zorgvuldig te kiezen welke boom bij jou en je tuin past, kun je optimaal genieten van alle voordelen die bomen te bieden hebben. Dus, overweeg het planten van minstens één boom in je tuin en zie hoe deze majestueuze wezens je leefruimte verrijken en verfraaien.

Dit artikel is geschreven door Dionysios Sofronas, ambassadeur van de leefbare stad, tuinontwerper, ecologisch hovenier en groene inspirator. Voor meer informatie, bezoek de website van Aardoom Hoveniers.