30 november 2019

Drijvend terras van Aardoom Hoveniers wint de Gouden Gieter 2019!

Tijdens de Vakbeurs Klimaat op 21 november jl. is Dionysios Sofronas van Aardoom Hoveniers in de prijzen gevallen! Hij dong mee naar de Gouden Gieter, een prijs in de groensector voor de beste praktische oplossing tegen klimaatproblemen. Dionysios won met het concept voor een terras dat drijft in een wateropvangbassin met overtollig regenwater.

De Gouden Gieter
Hoe gaan groenprofessionals om met waterproblemen veroorzaakt door klimaatverandering?
Vakbladen De Hovenier en Stad+Groen gingen dit jaar voor het eerst op zoek naar vakmensen die creatieve, praktische oplossingen hebben bedacht voor alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering.
Alle inzendingen werden beoordeeld door een gerenommeerde vakjury, bestaande uit Hein van Iersel (hoofdredacteur De Hovenier en Stad+Groen), Lodewijk Hoekstra (tv-tuinman en oprichter NL Greenlabel), Egbert Roozen (directeur VHG), Dick Oosthoek (directeur Stichting Groenkeur), Ben van Ooijen (directeur/eigenaar De Tuinen van Appeltern) en Mathieu Gremmen (heemraad en loco-dijkgraaf van Waterschap Rivierenland). De beste praktisch toepasbare innovatie voor water gerelateerde klimaatproblemen werd op donderdag 21 november beloont met de Gouden Gieter.

Heftige regenval en aanhoudende droogte, de gevolgen van klimaatverandering ontgaat groenprofessionals niet. Tegelijkertijd zijn groenprofessionals innovatieve doeners en bedenken we in deze sector de mooiste oplossingen voor verschillende (water)problemen. Dit kan zowel over watertekorten gaan als waterberging, waterovervloed et cetera.

Uitreiking
De uitreiking vond plaats tijdens de Vakbeurs Klimaat. Rond 15:00 uur werd tijdens de borrel op feestelijke wijze de winnaar bekend gemaakt. De Vakbeurs Klimaat staat volledig in het teken van klimaatverandering in de openbare ruimte, kortom een ideale gelegenheid om de Gouden Gieter uit te reiken. De winnaars werden na de bekendmaking door Lodewijk Hoekstra middels een vlog gefeliciteerd.

Drijvend terras
De Gouden Gieter voor het beste idee ging naar het drijvende terras van Dionysios Sofronas. Sofronas is altijd op zoek naar nieuwe dingen. Zijn idee is een drijvend terras, waarbij overtollig water wordt geïntegreerd in het design van het terras. Door het terras in een wateropvangbassin te plaatsen, drijft het als het ware op overtollig regenwater.

Als er regen valt komt het terras omhoog
Sofronas legt uit: ‘In periodes met veel regen vangen we het water op en komt het terras omhoog. In droge periodes laten we het water vrij en zakt het terras, waardoor er een zitkuil ontstaat. Het terras ligt dus hoog in de donkere winterse periode, waardoor het veel licht vangt, en tijdens de warme zomerdagen ligt het terras tussen het groen.’ Mensen moeten zelf kunnen bepalen wanneer het terras omhoog of omlaag gaat.

In de zomer kan het water gebruikt worden om de tuin te sproeien. ‘Je zet een kraan open, waardoor het water via leidingen wegloopt. Door het gewicht van het terras loopt de waterbak vanzelf leeg; er komt dus geen elektriciteit bij kijken.’

Beleving in de tuin
Sofronas kwam op het idee doordat gemeenten waterbuffering in de particuliere tuin volledig overlaten aan hoveniers. De opties in kleine stadstuinen zijn relatief beperkt. ‘Ik wil een serieuze waterbuffer creëren die ook de klimaatproblemen van de toekomst aankan. Door de watertank te combineren met een spelelement, ontstaat een beleving in de tuin. De wateropvang zal zo’n 9 tot 16 kubieke meter groot zijn en een meter diep. ‘ Voor nu is het drijvende terras nog maar een idee, al heeft Sofronas wel de intentie om het verder uit te werken. ‘Maar ik moet eerst de tijd vinden om het technische deel verder uit te werken.’