6 januari 2024
Stapelmuurtje in de tuin

Insecten populaties dramatisch afgenomen

Insecten, zoals bijen en vlinders, spelen een cruciale rol in ons ecosysteem, maar hun populaties zijn de afgelopen decennia dramatisch afgenomen. Gelukkig kunnen we allemaal een verschil maken door onze tuinen en openbaar groen aantrekkelijker te maken voor deze belangrijke bestuivers en andere dieren. Het is tijd om samen te werken aan het behoud van de biodiversiteit in onze omgeving.

Nachtvlinders en loopkevers zijn met maar liefst 54% en 72% afgenomen, en bijen worden met uitsterven bedreigd. Onze inspanningen zijn hard nodig om deze trend om te keren.

bloemenweide

Gebruik planten

Het gebruik van planten die zowel bestuivers aantrekken als waardplanten bieden, is essentieel. Inheemse plantensoorten zijn hierbij de beste keuze, aangezien ze beter presteren dan uitheemse planten. Sommige exoten, zoals Rosa rugosa, kunnen zelfs een bedreiging vormen voor de biodiversiteit in de natuur.

Om een tuin te creëren die biodiversiteit ondersteunt, moet je kiezen voor een mix van bomen, heesters en vaste planten.

boomstammetjes

Voldoende hoogte

Zorg ervoor dat minstens de helft van je beplanting hoger is dan een meter, wat essentieel is voor het aantrekken van verschillende dieren. Zelfzaaiers zoals Verbascum-soorten, Silene dioica en Digitalis purpurea brengen extra leven in je tuin.

Een bloeikalender is handig om ervoor te zorgen dat er het hele jaar door voedsel beschikbaar is voor insecten. Vogels zullen vooral vruchtdragende heesters en planten met eetbare zaden waarderen.

waterval

Variatie

Hoewel inheemse soorten geweldig zijn, kunnen sommige te agressief woekeren of uitzaaien, waardoor ze niet geschikt zijn voor elke situatie. Uitheemse planten kunnen echter een waardevolle aanvulling zijn, zolang je verwante soorten kiest en ervoor zorgt dat de bloemen niet gevuld zijn.

Overweeg ook verschillende habitats in je tuin aan te leggen, zoals een bloemenweide, stapelmuurtje of beekje, om een divers scala aan soorten aan te trekken. Tuingrenzen kunnen worden vergroend met klimplanten of inheemse hagen. Kies droogtebestendige soorten, vooral in openbaar groen, en houd rekening met het onderhoudsniveau.

Samen maken we impact

Gelukkig is er een breed scala aan planten beschikbaar om de biodiversiteit in tuinen en openbaar groen te ondersteunen. Samen kunnen we een positieve impact hebben en de natuur een handje helpen. Iedereen kan een steentje bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en zo een betere toekomst voor onze planeet creëren.