11 januari 2017

Een onkruidvrije tuin zal voor vele tuinbezitters een grote wens zijn. Toch weet onkruid nog vaak een weg in de voegen tussen de tegels naar boven te vinden. Chemische bestrijdingsmiddelen mogen inmiddels niet meer worden ingezet om het onkruid uit te roeien. Al ver voor dit verbod was Aardoom Hoveniers intensief aan het werken met alternatieve methoden om onkruid te verwijderen. Deze methoden zijn duurzaam en milieuvriendelijk en net zo effectief. In deze blog maakt u kennis met de nieuwe methoden van Aardoom Hoveniers.

Onkruid tussen de tegels is waarschijnlijk één van de meest voorkomende ongemakken en ergernissen in de tuin. Het is een stoorzender die moeilijk te negeren is. Maar het onkruid verwijderen is ook een klusje waar slechts weinig mensen op zitten te wachten. Op handen en knieën de hele tuin door is nu niet echt een aanlokkelijke gedachte. Resultaat is dat de onkruid vaak te lang tussen de tegels kan woekeren. De ergernis wordt hierdoor alleen maar groter en de drempel om er iets aan te doen alleen maar hoger.

onkruid koken

Verbod op chemische bestrijding

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, kunt u natuurlijk ook een hovenier inschakelen om de strijd met het onkruid aan te gaan. Het stereotype beeld is wellicht dat deze dan met chemische bestrijdingsmiddelen de onkruid uitroeit. Deze methode is echter verleden tijd. Zelfs wettelijk is nu vastgelegd dat de onkruidbestrijding duurzaam moet zijn. Voor Aardoom Hoveniers is deze ontwikkeling geen verassing. Al vanaf 2011 zetten zij intensief in op duurzame en milieuvriendelijke methoden. Er worden verschillende alternatieven gebruikt die het onkruid net zo effectief verwijderen. Het grote verschil is alleen dat deze methoden geen normoverschrijdingen in het oppervlaktewater en grondwater tot gevolg hebben. Met name het bestandsdeel glyfosaat in chemische middelen zorgde voor dit schadelijk effect. De nieuwe methoden van Aardoom Hoveniers zijn dus simpelweg beter voor het milieu.

Gewoon het onkruid koken!

Om het onkruid nu te lijf te gaan gebruikt Aardoom Hoveniers onder meer heet water. De exacte details zullen we u besparen, maar dankzij de juiste combinatie van temperatuur, druk en waterlaagdikte sterft het onkruid door deze behandeling af. Ook het wegbranden van onkruid heeft zichzelf bewezen als effectief alternatief. Met een gasbrander stelt de hovenier het onkruid kort bloot aan een zeer hete brandhaard. Deze kortstondige hitte zorgt ervoor dat het onkruid direct verbrand. Toch is deze methode minder populair omdat deze methode niet overal toepasbaar is door verhoogd brandgevaar en minder effectief is op langere termijn dan de heet-water-methode. Maar ook simpelere manieren als regelmatig vegen of borstelen zet Aardoom Hoveniers in om de onkruid te bestrijden. Dit neemt namelijk de voedingsbodem voor het onkruid weg en zorgt hiermee voor uitputting. Het onkruid wordt zo dus bij de bron aangepakt.

onkruid borstelen

Aardoom Hoveniers combineert

Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat er niet één beste manier is voor alle situaties. De realiteit is genuanceerder en een gecombineerde aanpak en het inzetten van verschillende technieken werkt eigenlijk het beste. Daarom overlegt Aardoom Hoveniers altijd met de klant welke methode in de specifieke situatie het beste aansluit en het meest effectief zal zijn.

Duidelijk is in elk geval dat alle methoden die Aardoom Hoveniers hanteert milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Onkruid mag dan wel een grote bron van ergernis zijn, het verwijderen ervan legitimeert niet dat het milieu schade wordt toegebracht. Omdat Aardoom Hoveniers zich al vanaf 2011 heeft toegelegd op duurzame manieren van onkruidverwijdering, is het hier inmiddels zeer bedreven en ervaren in. Dus ook met de nieuwe methoden is onkruid verleden tijd!