11 juli 2024

Dionysios Sofronas wint opnieuw met Waterfilled Eco Garden

In 2019 veroverde Dionysios Sofronas de prestigieuze Gouden Gieter met zijn innovatieve concept van het Drijvende Terras. Dit creatieve idee combineert slim waterbeheer met aantrekkelijk design. Het Drijvende Terras is geplaatst in een wateropvangbassin en drijft op overtollig regenwater. Tijdens regenperiodes stijgt het terras mee met het water, terwijl het in droge periodes zakt, waardoor een zitkuil ontstaat. Gebruikers kunnen zelf het waterniveau regelen, en het opgevangen water kan in de zomer worden gebruikt om de tuin te sproeien. Het systeem werkt volledig zonder elektriciteit, wat het een duurzame oplossing maakt voor buitenruimtes.

Dionysios met de Gouden Gieter 2023

GOUDEN GIETER: EEN EERBETOON AAN INNOVATIE

De Gouden Gieter, een initiatief van de vakbladen De Hovenier en Stad+Groen, richt zich op het belonen van innovatieve en praktische oplossingen die groenprofessionals ontwikkelen om om te gaan met de gevolgen van klimaatverandering. Door de toenemende klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer, zoals langdurige droogte en hevige regenbuien. De Gouden Gieter erkent vakmensen die creatieve en praktische oplossingen of producten hebben bedacht voor deze uitdagingen.

waterfilled eco garden

NIEUWE SUCCESSEN EN INNOVATIES

Dionysios Sofronas bleef na zijn succes in 2019 niet stilzitten. Zijn concept van het Drijvende Terras inspireerde hem tot verdere ontwikkelingen op het gebied van slim waterbeheer. Hij bedacht de Waterfilled Eco Garden, een idee dat particuliere tuinen gebruikt als waterbuffer. Dit concept creëert een groene en waterrijke tuin die schaalbaar is naar wijk- en gebiedsniveau en verbonden kan worden aan de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Hierdoor worden kleine groene gebieden, zoals particuliere tuinen, een integraal onderdeel van een klimaatbestendig Nederland.

In 2023 won Dionysios wederom de Gouden Gieter met zijn Waterfilled Eco Garden. Dit innovatieve concept maakt gebruik van de gehele tuin om regenwater op te vangen, waarbij de tuin deels wordt ontgraven en beplant met moeras- en waterplanten. Paden en terrassen worden aangelegd als drijvende vlonders die meebewegen met het waterniveau in de tuin, wat zorgt voor een dynamische en natuurlijke beleving het hele jaar door. Dit model is ook geschikt voor veengebieden, waar het belangrijk is om water vast te houden om verdere verdroging van de veenondergrond te voorkomen.

fam. Sofronas - Mylena, Tom, Elianne en Dionysios

TOEKOMSTIGE PLANNEN EN WORKSHOPS

Eind 2023 besloot Dionysios om zijn Waterfilled Eco Garden in te schrijven voor deelname aan het Future Green City World Congres 2024. Uit de vele inzendingen werd zijn idee gekozen vanwege het innovatieve karakter. In september zal Dionysios op het Future Green City World Congres 2024 een workshop geven over de Waterfilled Eco Garden, waarbij hij deelnemers meeneemt in het creatieve proces om tot innovatieve en integrale oplossingen te komen voor een klimaatbestendige stad van de toekomst. Een bijzonder aspect van deze workshop is dat hij wordt gegeven in samenwerking met zijn drie kinderen: Mylena, Tom en Elianne Sofronas. Deze familie samenwerking benadrukt de gedeelde passie voor duurzame oplossingen en het belang van gezamenlijke inzet voor een groene toekomst.

Duurzame toekomst voor Nederland

Het succes van Dionysios Sofronas met de Waterfilled Eco Garden toont het belang aan van innovatieve oplossingen voor de waterproblematiek en klimaatverandering. Zijn visie en doorzettingsvermogen hebben geleid tot praktische en schaalbare oplossingen die een positieve impact hebben op stedelijke gebieden en veengebieden. Door deze ideeën verder uit te werken en te realiseren met partners in het groen, draagt Dionysios bij aan een duurzame en groene toekomst voor Nederland.