28 september 2024

Aardoom Hoveniers levert bijdrage aan lichtkunstwerk ‘Lichtsporen’ in Genk

Aardoom Hoveniers heeft met trots bijgedragen aan de realisatie van het indrukwekkende lichtkunstwerk ‘Lichtsporen’ van de gerenommeerde kunstenaar Daan Roosegaarde. Het kunstwerk, dat sinds 27 september te bewonderen is in het Thor Park in Genk, België, combineert kunst, natuur en technologie op unieke wijze en vormt een eerbetoon aan het mijnverleden van de stad.

Lichtsporen kunstwerk Genk

Precisie en zorgvuldigheid

Het project, dat werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Studio Roosegaarde, was een bijzondere en plezierige uitdaging voor Aardoom Hoveniers. “De aanleg van dit kunstwerk, met de lichtgevende pigmenten die zich overdag opladen en ’s avonds oplichten, vereiste precisie en zorgvuldigheid,” vertelt een woordvoerder van Aardoom Hoveniers. “We kijken met veel voldoening terug op een constructieve samenwerking en zijn trots op het prachtige resultaat dat we samen hebben bereikt.”

Lichtsporen kunstwerk Genk

Aardse energie

‘Lichtsporen’ is geïnspireerd door de energie die ooit in de vorm van steenkool uit de grond van Genk werd gewonnen en de huidige focus op hernieuwbare energie. De lichtgevende lijnen, die als een mystieke energieflits uit de grond lijken te komen, zijn verwerkt in de natuurlijke omgeving van het Thor Park. Hierdoor komt de kracht van de natuur prachtig tot uiting zonder dat er ook maar één boom werd gekapt. Het kunstwerk is daarmee een poëtisch symbool voor de overgang van de oude naar de nieuwe energiebronnen en een ode aan de schoonheid van de natuur.

Lichtsporen kunstwerk Genk

Kunst en technologie

Daan Roosegaarde, bekend om zijn innovatieve ontwerpen die kunst en technologie samenbrengen, heeft met ‘Lichtsporen’ een kunstwerk gecreëerd dat de bezoeker uitnodigt om na te denken over de onzichtbare energie die onze wereld voedt. “Het lijkt alsof de energie uit de grond komt, als een eerbetoon aan de steenkoolenergie,” aldus Roosegaarde. “Maar het is ook een voorspelling dat we op andere manieren energie uit de toekomst moeten halen, maar ook energie uit onszelf.”

Toegankelijk tot middernacht

Het kunstwerk is dagelijks gratis toegankelijk tot middernacht en biedt bezoekers een unieke beleving, vooral na zonsondergang. Het werk vormt een perfect samenspel tussen de historische context van de mijnsite en de moderne innovaties in het Thor Park, dat inmiddels is uitgegroeid tot een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Aardoom Hoveniers is dankbaar dat het heeft mogen bijdragen aan dit bijzondere project en kijkt ernaar uit om ook in de toekomst deel te nemen aan meer van zulke inspirerende samenwerkingen.

 

 

LICHTSPOREN - een project van Studio Roosegaarde in samenwerking met Aardoom Hoveniers