22 juli 2023

10 Jaar De Wilde Weelde Wereld: Een Oase van Natuurlijk Genot!

In het hart van Nederland, verscholen tussen de uitgestrekte groene velden van Appeltern, ligt een magische plek die de harten van tuinliefhebbers sneller doet kloppen: de Wilde Weelde Wereld bij Appeltern Adventure Gardens. Wat begon als een ambitieus project in 2013, is nu uitgegroeid tot een weelderig en volwassen groen paradijs van maar liefst 5000 m2 op rivierklei. Laten we eens een kijkje nemen in deze groene oase en ontdekken waarom het na 10 jaar nog steeds een unieke trekpleister is voor natuurvriendelijke avonturiers.

Het ontstaan van een natuurlijk meesterwerk

Tien jaar geleden begonnen gedreven natuurliefhebbers, waaronder Aardoom Hoveniers, aan de realisatie van de Wilde Weelde Wereld bij de Tuinen van Appeltern. Deze bijzondere tuin bood de kans om een duurzame en ecologische leefomgeving te creëren op een meer permanente schaal. De aanlegfase is nu achter de rug, en de tuin straalt in volle pracht, met een diverse verzameling biotopen vol flora en fauna. Een eclectische mix van thematuinen zoals de zevenbladtuin, de kleine beestjes-tuin, de eetbare tuin, en het Koekoeksbos, biedt bezoekers volop mogelijkheden om te ontdekken, te leren en te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Brug

Een groene revolutie in het stadslandschap

Een opvallend element in de Wilde Weelde Wereld zijn de indrukwekkende ‘stadsborders’. Deze strak gestapelde muren met een pleintje van stelconplaten geven een stedelijke/industriële sfeer aan de omgeving. De brug die je over de natuurvijver leidt, biedt een unieke gelegenheid om het waterleven van dichtbij te observeren. Zittend op robuuste balken kun je zelfs het water aanraken!

Een duik in de natuur

Een hoogtepunt van de Wilde Weelde Wereld is ongetwijfeld de zwemvijver. Deze biedt bezoekers de kans om midden in de natuur een verfrissende duik te nemen. De monumentale stapelmuren die de vijver omkaderen, geven een harmonieuze fusie tussen het natuurlijke en het aangelegde landschap. Als de avond valt, is er zelfs een vuurplaats achter de vijver waar je rond het kampvuur kunt vertoeven.

Een levende buurttuin voor jong en oud

De buurtoase in de Wilde Weelde Wereld is als een uitnodigende gemeenschappelijke buurttuin, waar kinderen langs de grote vijver spelen en kikkers vangen, en waar volwassenen kunnen mijmeren en genieten van de natuur. Het Koekoeksbos biedt voldoende ruimte voor kinderen en vogels om te spelen en te schuilen in de takkenrillen. Het is een plek waar je je fantasie de vrije loop kunt laten en je eigen avonturen kunt beleven.

Ecologisch tuinieren in de praktijk

De Wilde Weelde Wereld is niet alleen een plek om van de natuur te genieten, maar ook een toonbeeld van ecologisch tuinieren. Hier worden principes toegepast die rekening houden met de biodiversiteit, het bodemleven, en het gebruik van duurzame materialen. Wilde planten en inheemse soorten spelen een belangrijke rol in het aantrekken van diverse organismen, wat bijdraagt aan het natuurlijke evenwicht in de tuin.

Een groen succesverhaal

De Wilde Weelde Wereld is het resultaat van de samenwerking tussen meer dan 200 natuurvriendelijke ondernemers in het groen, verenigd in Wilde Weelde. Met hergebruik van materialen en aandacht voor het bodemleven, is dit groene paradijs een inspirerend voorbeeld voor iedereen die begaan is met het milieu en zelf graag op een natuurlijke manier wil tuinieren. Aardoom Hoveniers is trots om deel uit te maken van zo’n mooie organisatie!

Daar waar natuur en creativiteit samenkomen

De Wilde Weelde Wereld bij Appeltern Adventure Gardens is een plek waar natuur en creativiteit samenkomen. Het is een tuin die continue in ontwikkeling is en nog steeds de moeite waard om te bezoeken. Stap binnen in dit groene sprookje en laat je betoveren door de prachtige flora en fauna die hier harmonieus samenkomen. Een bezoek aan deze tuin zal je ongetwijfeld inspireren om zelf bij te dragen aan een duurzame en natuurvriendelijke leefomgeving.

  • Boomstammenwand
  • Zwemvijver
  • Vuurplaats
  • Brug
  • Paviljoen
  • Wilde Weelde Wereld Ontwerp